вторник, 25 ноября 2014 г.

Рефлексія

Після сьогоднішнього дня навчання, я ще раз переконалася, що без революції в навчанні, якщо прагнемо реальних змін, не обійтися. Але тепер для мене чіткіше вимальовується найоптимальніший шлях для досягнення цієї мети. Реально курс ІНТЕЛ має надреальні можливості.
Сьогодні на три  ключові запитання педагогічної діяльності - ЩО? ЯК? НАВІЩО?  шукали відповіді.  На всі три акценти отримала. Що маю:
1. технологічно ЩО: УРОК різного типу, різних навчальних предметів, але однозначно інший: з ІКТ супроводом,  з різними сервісами (ще один -cacoo додався сьогодні до інструментарію), з навчальним дослідженням, з роботою в групах, з диференціацією навчання, з рефлексією...
2. методично -  ЯК: ретельно  формувати навчальні цілі, яка роль та місце самоаналізу; які можливі проблеми та як їх недопускати, які методичні прорахунки в розробці інструментів навчальних проектів маємо, як змінити підходи та інше;
3. стратегічно - НАВІЩО: щоб сформувати  і у вчителя, і у дитини навички ХХІ століття, які є гарантом успішності та конкурентноспроможності.
Ох і Ніно Петрівно! Хитрунка! Хіба лише в домашньому завданні вправа "до і після..." Ні, набагато ширше! Дякую за творчий неспокій Ваш і наш!
Здається, вийшла дещо філософська рефлексія, але  дійсно багато "озарений" було цього дня. Далі буде...

1 комментарий:

  1. Щиро дякую за роздуми, якими Ви поділилися з нами щодо основних ідей МК ( а не за компліменти, яких не потрібно тут писати!). Ви дуже вдало “вплели” свої навчальні цілі в рефлексію.
    Спробуйте наступного разу поспостерігати за собою і написати, що саме Вам дається найлегше, а що складніше, і в рефлексії написати про це . Починайте більшість речень з “Я думаю”, “Я згодна/не згодна”, “ я сумніваюся, як це зробити...”, “ Я хочу\не хочу спробувати” тощо.
    Якщо сумнівів на перший погляд немає, провокуйте себе на них, ставте сама собі запитання. Спробуйте поставити і читачеві блогу свої запитання , які виникли при розгляді питань , що порушувалися на занятті, спровокуйте читача на обговорення, щоб йому захотілося з Вами поспілкуватися в блозі і написати коментарі ( не тому, що запросить це робити тренер) У Вас — точно це вийде!!!

    ОтветитьУдалить